przepisy

Przepisy na fit pasty z nasion roślin strączkowych

Dzisiaj podzielę się przepisem na pastę z czerwonej soczewicy, pastę komosowo- fasolową oraz hummus. Pasty to świetny sposób na włączenie roślin strączkowych do diety! W tej postaci są lepiej strawne, powodują mniej dolegliwości żołądkowo-jelitowych i ciekawiej smakują 🙂 

 

Strączki stanowią podstawę diety roślinnej, ale mogą również być wartościowym dodatkiem do diety mięsnej.
            Dlaczego warto jeść nasiona roślin strączkowych?

  • Strączki to źródło cennych aminokwasów. W 100g soczewicy mieści się 20-25g białka. Tyle samo mieści się w piersi z kurczaka!
  • Strączki są bogate w błonnik, dzięki czemu pozytywnie wpływają na pracę naszych jelit, chronią przed zaparciami i nowotworem jelita grubego oraz obniżają stężenie cholesterolu we krwi.
  • Strączki zawierają sporo składników mineralnych takich jak magnez, cynk, wapń czy potas.
  • Strączki zawierają również kwas foliowy, szczególnie bogatym źródłem jest soczewica czerwona. Kwas foliowy odgrywa szczególną rolę w rozwoju płodu, dlatego jego pokrycie wraz z dietą jest szczególnie istotne w czasie poprzedzającym zajście w ciążę oraz podczas jej trwania.

Mam nadzieję, że przekonałam Was do wzbogacenia Waszej diety w nasiona roślin strączkowych. Warto zacząć przygodę od past, które są łatwe w przygotowaniu i mogą stanowić urozmaicenie nudnych kanapek. Przy okazji przypominam mój post na temat tego, jak wybrać dobry chleb i dlaczego pieczywo może być zdrowym dodatkiem w diecie: klik.

Pomidorowa pasta z soczewicy czerwonej

Składniki:

  •  60g suchej soczewicy czerwonej
  •  4-6 pomidorów suszonych
  •  łyżeczka koncentratu pomidorowego
  •  sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, papryka wędzona
  •  liść laurowy, ziele angielskie

Sposób przygotowania:

Zalewamy soczewicę 120ml wody. Przyprawiamy solą, pieprzem i wrzucamy liść laurowy z zielem angielskim. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem, aż soczewica wchłonie całą wodę. Po ostygnięciu wyciągamy liście i ziele blendujemy z odsączonymi pomidorami suszonymi i koncentratem. Doprawiamy wg uznania.

Pasta komosowo-fasolowa

Składniki: 

  • 1/2 puszki odsączonej fasoli czerwonej
  • 50g suchej komosy ryżowej
  • 4-6 suszonych pomidorów
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • papryka słodka, wędzona, ostra, sól, pieprz
  • łyżka oleju lnianego / oliwa z oliwek

Sposób przygotowania 
Komosę ugotować w osolonej wodzie (2x więcej wody niż komosy). Można spróbować inne zboże – zachęcam do kombinowania. Zblendować komosę, fasolę, suszone pomidory i olej. Doprawić wg upodobań i pomieszać z koncentratem pomidorowym.

Bazyliowy hummus

(Przepis na 3 porcje)

Składniki:

  • 200g ugotowanej, odsączonej ciecierzycy (może być ciecierzyca z puszki lub ze słoika)
  • 2 łyżeczki tahini (pasta sezamowa) – można dodać więcej, będzie bardziej sezamowy posmak ❤
  • Ząbek czosnku
  • Łyżka oleju roślinnego / oliwy z oliwek
  • Sól, pieprz, bazylia świeża

Sposób przygotowania:
Zblendować wszystkie składniki 🙂

Wszystkie pasty można wzbogacić o składniki takie jak oliwki, świeże lub suszone zioła, pestki dyni, pestki słonecznika, kawałki suszonych pomidorów.. Warto eksperymentować, nie ma miejsca na nudę w kuchni!

Dodaj komentarz