Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na pyszną sałatkę na bazie kuskus.
UWAGA! Sałatka nie wymaga gotowania, więc sprawdzi się idealnie w menu osoby zapracowanej, zabieganej albo niechętnej do stania przy garach (szczególnie w taką pogodę)..
Składniki:
(3 porcje)
- 150g kuskus
- 2 łyżki oleju lnianego / rzepakowego / oliwy
- garść rukoli / natki pietruszki
- mała puszka kukurydzy
- 1/2 dużego ogórka
- garść orzechów / pestki dyni / suszonych pomidorów
- ok. 100g sera feta półtłustego
Przygotowanie:
Kuskus wsypać do naczynia, zalać wodą nieco ponad poziom kaszy (z reguły sprawdza się proporcja kasza:woda 1:1), przykryć i zostawić na kilka minut. W tym czasie odsączyć kukurydzę, pokroić ogórka, poszatkować rukolę / natkę pietruszki, pokruszyć orzechy lub posiekać suszone pomidory. Dodać wszystkie składniki do ostudzonej kaszy. Polać oliwą, dodać pokrojony ser feta, delikatnie wymieszać.
Dla osób z nadciśnieniem zalecana jest zamiana sera feta na mozzarellę.
Dla osób z cukrzycą / insulinoopornością polecam kuskus razowy dostępny w sklepach eko (ma nieco więcej błonnika, przez co nie będzie tak podnosił poziomu cukru we krwi po posiłku).