Letnia sałatka na bazie kuskus

Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na pyszną sałatkę na bazie kuskus.

UWAGA! Sałatka nie wymaga gotowania, więc sprawdzi się idealnie w menu osoby zapracowanej, zabieganej albo niechętnej do stania przy garach (szczególnie w taką pogodę)..

Składniki: 
(3 porcje)

  • 150g kuskus 
  • 2 łyżki oleju lnianego / rzepakowego / oliwy 
  • garść rukoli / natki pietruszki
  • mała puszka kukurydzy
  • 1/2 dużego ogórka
  • garść orzechów / pestki dyni / suszonych pomidorów
  • ok. 100g sera feta półtłustego

Przygotowanie:

Kuskus wsypać do naczynia, zalać wodą nieco ponad poziom kaszy (z reguły sprawdza się proporcja kasza:woda 1:1), przykryć i zostawić na kilka minut.  W tym czasie odsączyć kukurydzę, pokroić ogórka,  poszatkować rukolę / natkę pietruszki, pokruszyć orzechy lub posiekać suszone pomidory. Dodać wszystkie składniki do ostudzonej kaszy. Polać oliwą, dodać pokrojony ser feta, delikatnie wymieszać.

Dla osób z nadciśnieniem zalecana jest zamiana sera feta na mozzarellę. 
Dla osób z cukrzycą / insulinoopornością polecam kuskus razowy dostępny w sklepach eko (ma nieco więcej błonnika, przez co nie będzie tak podnosił poziomu cukru we krwi po posiłku). 

Dodaj komentarz